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Tenjinyama World Recipes 【No.7】Spicy eggplant with pork

紹介者:ウォン・メイイン(アーティスト)/Wong Meiyin (Artist)

料理名:魚香茄子(香港)/Spicy eggplant with pork (HK)

 

香港在住のアーティスト、ウォン・メイイン(黃美諺)さんです。彼女は二年前に天神山にやってきて、かわいいイラストの作品を作っていました。帰り際にプレゼントしてくれた素敵な絵は今も事務所に飾ってあります。英語だけでなく日本語も話せる彼女は、近々札幌の日本語学校に通おうとしていたのですが、今回のコロナ騒ぎで一旦取りやめ。人生は山あり谷ありですね。さて、そんな彼女からおいしそうなレシピを教えてもらいました。ぜひお試しください!

Wong Meeiyin is an artist who lives and works in Hong Kong. She conducted her residency program at Tenjinyama two years ago, working especially on endearing illustrations. The piece she gifted for us has always been cherished at our office. Despite her enthusiasms, her plan to study at Japanese school in Sapporo has been on hold due to the novel coronavirus infections. It sounds true that life is full of ups and downs. This is the recipe from Wong, with every bite bound to be successful and tasty. 

 

材料/INGREDIENTS

 

ナス-400g / 400g eggplants

豚ミンチ-100g / 100g minced pork

ペースト状の魚塩漬け-50g / 50g  minced salted fish in oil

ニンニクペースト-大さじ1 / 1 tbsp minced garlic

ショウガペースト-大さじ1 / 1 tbsp minced ginger

長ネギを切ったもの-30g / 30g chopped scallion

コーンスターチ大さじ1と砂糖大さじ2を混ぜ合わせたもの /

3 tbsp cornstarch mixture (1 tbsp cornstarch mixed with 2 tbsp sugar)

 

ソース/Sauce

醤油-大さじ2 / 2 tbsp soy sauce

水-1/4カップ / ¼ cup water

豆板醤-大さじ2 / 2 tbsp chili bean sauce

黒酢-大さじ2 /  2 tbsp black vinegar

砂糖-大さじ1と½ / 1½ tbsp sugar

紹興酒-大さじ1 / 1 tbsp Shaoxing wine

 

作り方/PREPARATION

 

1.ナスを8センチの棒状に切り出す。 / Cut eggplants into 8cm sticks

2.中華鍋にたっぷり油を注いで熱し、ナスを軽く焼き目がつくまで2~3分間揚げる。揚がったナスはあとで使うので、一旦火から外してよけておく。 /

Heat enough oil in the wok, deep fry eggplants for around 2-3 mins, until slightly brown. Set aside for use.

3.中華鍋に油を足し、ニンニクペーストとショウガペースト、そして塩漬けの魚を投入する。香ばしくなるまで炒める。 /

Add some oil in the wok. Add the minced garlic, ginger and salted fish.  Stir fry until fragrant.

4.豚ミンチを投入し、火が通るまで炒める。 / Add the minced meat, stir fry until cooked.

5.ソースと先ほど揚げたナスをありったけ投入する。よく混ぜて、少量の水を入れ1~2分間蒸し焼きにする。 /

Add all the sauce and fried eggplants, mix well and let it braise for 1-2mins.

6.コーンスターチと砂糖の混合物を加えてソースにとろみをつける。切った長ネギを投入する。 /

Add the cornstarch mixture to thicken the sauce and chopped scallion.

7.中華鍋の中身をよく混ぜたら、白飯と一緒に召し上がれ! / Mix well and serve with rice! : P

 

 

★天神山ワールドレシピとは / Tenjinyama World Recipes

過去に滞在したアーティスト&スタッフによるおススメの料理レシピの紹介企画。

この機会に、世界のいろいろなレシピを覚えて、家庭料理レベルを上げちゃいましょう!

For all those who have been engaging in home cooking, whether or not willingly or enthusiastically-

here’s your virtual recipe collection presented by Sapporo Tenjinyama Art Studio,

with some of the most beautiful recipes from artists all around the globe.

 Let’s dive into the collection to invite the exciting world of multicultural dishes onto your dining table!