天神山滞在ブログTenjin_blog

Tenjinyama World Recipes 【No.9】Lamington

 

紹介者:ジリアン・ケイルーズ(アーティスト)/Gillian Kayrooz (Artist)

料理名:クラシックラミントン(オーストラリア)/Classic lamington 

 

さて、今回の天神山ワールドレシピは、昨年の夏に滞在していたジリアンです。

その時のブログはこちら↓

【滞在者紹介-Resident】 ジリアン・ケイルーズ / Gillian Kayrooz

This is Gillian Kayrooz from Australia. She's stayed here last summer.

 

そんな彼女から、ワールドレシピのお願いをしたらメッセージが届きましたよ。

We got message from Gillian about Tenjinyama World Recepes.

 

「(前略)・・・レバノンから移住した祖父たちの影響で私が慣れ親しんできたレシピが2つあって、1つめはフムス(ディップ)、そしてもう1つはファトッシュ(サラダ)です。それと絶対に外せないオーストラリアの定番デザート、レミントンのレシピもつけておきます!日本のスーパーでこれらすべての食材を見つけられると思います! ありがとう、そして頑張って+料理を楽しんでください!」

"Two of my favourite recipes which I grew up with  (as my grandfathers came from Lebanon) are Hummus (dip) and Fattoush (salad). And I will of course include the classic Australian dessert - Lamington! I bet all these ingredients can be found at grocery stores in Japan! Thank you and wishing you the best. Have fun trying out these recipes!   "

 

ということで、定番デザートのラミントンをご紹介いたします。

We'd like to introduce the classic Australian desset - Lamington !!

 

材料/INGREDIENTS

卵 / egg - 4

砂糖 /caster sugar - 150g

小麦粉150g+ベーキングパウダー6g / self-raising flour - 150g

コーンスターチ  / cornflour  - 35g

バター ※切り分けておく / gchilled butter, chopped -25g

熱湯 / boiling water  - 80ml

ココナッツシュレッド / shredded coconut, to assemble - 216g

 

アイシング用材料 /  Chocolate icing

熱湯 / boiling water - 200ml

カカオパウダー / 20 gcocoa powder - 20g

砂糖 / caster sugar -  150g 

チョコレート / chocolate - 260g

 

作り方/PREPARATION

1、ボウルに卵を溶いて、少しずつ砂糖を加える。もったり感が出るまで8分間ほど混ぜる。

Beat the eggs very well in a bowl. Gradually add the sugar; beat for about 8 minutes.

2、小麦粉とコーンスターチをふるいにかけて1に入れて混ぜる。

Sift the flour and cornflour over the egg mixture.

3、バターと熱湯を混ぜ合わせて1に入れて混ぜる。

Combine butter and boiling water and gently fold into the egg mixture. 

4、型に生地を入れて180度に予熱したオーブンで25分焼く。焼けたら冷ます。

Pour mixture into pan and bake in a preheated oven at 180°C for 25 minutes. Allow to cool.

5、ケーキを5×5cmのピース20個に切り分ける。

Cut the cake into 20 even pieces (5cm X 5cm). 

6、ボウルに熱湯、カカオパウダー、砂糖をいれて混ぜる。

Pour boiling water, cocoa and caster sugar into a bowl and stir. 

7、チョコレートを細かく砕いて、溶けるまでかき混ぜる。

Add chocolate, broken up into squares, and stir until melted.

8、ケーキを溶けたチョコレートでコーティングして、ココナッツシュレッドをまぶす。

Coat the cake with melted chocolate and sprinkle with coconut shred.

9、冷めたら食べる! Serve !!

 

★天神山ワールドレシピとは / Tenjinyama World Recipes

過去に滞在したアーティスト&スタッフによるおススメの料理レシピの紹介企画。

この機会に、世界のいろいろなレシピを覚えて、家庭料理レベルを上げちゃいましょう!

For all those who have been engaging in home cooking, whether or not willingly or enthusiastically-

here’s your virtual recipe collection presented by Sapporo Tenjinyama Art Studio,

with some of the most beautiful recipes from artists all around the globe.

 Let’s dive into the collection to invite the exciting world of multicultural dishes onto your dining table!