天神山滞在ブログTenjin_blog

Tenjinyama World Recipes 【No.3】Bratkartoffeln

※天神山ワールドレシピとは

過去に滞在したアーティスト&スタッフによるおススメの料理レシピを紹介企画。

この機会に、世界のいろいろなレシピを覚えて、家庭料理レベルを上げちゃいましょう!

 

紹介者:菊池史子(アーティスト)/Fumiko Kikuchi (Artist) 

料理名:ジャーマンポテト(ドイツ)/ Bratkartoffeln(ドイツ語)

2016年に天神山のプロジェクトに参加した事をきっかけに夕張での活動を現在も継続している菊池史子さん。「忘れない歌」というタイトルで、夕張市内にかつてあった合計28校の小学校の校歌と記憶をテーマにした映像を制作。夕張で制作していた小学校の校歌についての作品は13校進み、あと4校で完成という所まで進んでいるとのこと。

現在はその映像の編集をしたり、ドイツで出す小さな図録の編集をしているとのこと。彼女はドイツ在住で2月頃に一時帰国という事で日本に来ていたのですが、5月のフライトがキャンセルされていつドイツに戻れるのか不明なのですが、久々の実家で日本生活を堪能している間、”終活“というテーマで作品を作る予定とのこと。頑張ってますね!

 My project on school songs in Japanese elementary schools, which I was working on during my stay at Tenjinyama last month, is now reaching its 13th school as subject. That said, we are only 4 schools away from the research completion. At this moment, I have been on editorial works for the school song project and for a small-scaled catalog, which is planned to be published in Germany. I have been staying at my parents’ house and my flight schedule back home in Germany has been cancelled. Despite no idea on how long it will take to go back to Germany, I am planning for a project on Japanese Shukatsu, the end-of-life preparation, while staying with my parents.

 *Unforgettable songs’ is Fumiko’s ongoing film project started off back in 2016. The project investigates school songs and people’s memories attached to them in 28 abandoned elementary schools of Yubari region.

 

ということで、レシピの紹介。

このレシピは菊池さんの友人、マーティンから教えてもらったじゃがいもの添え物のレシピとのこと。

 

作り方☆PREPARATION

1.じゃがいもを皮ごと茹でて8mmくらいに切ります。

Drop skinned potatoes into a pot of water and boil them until softened.

Once cooked, slice them into sheets, around 8mm thin each.

2.ベーコン、マッシュルーム(きのこ類)、玉ねぎを小さめに切ります。

Chop a piece of bacon, mushrooms and an onion, all into small pieces.

3.フライパンに油をしいて、その上にじゃがいもを置いていきます。軽く揚げる感じでいきましょう。その上に2の切った具材を乗せてじゃがいもの片方がなんとなく焦げる一歩手前までじっくり待ちます。

Heat oil in a skillet. Place potatoes in the heated oil and cook until they turn golden and crispy. Carefully set the chopped ingredients on each sheet of potato.

4.じゃがいもをひっくり返すとついでに上に乗っていた具材も下に行くのでほっておいて焼き色がつくまでじっくり待ちます。

Turn them over once a side of the sheet starts to get mildly burnt. Leave them until browned.

5.好きな加減に塩胡椒で終わりです。 Season with salt and pepper. And that’s a wrap!

 

LINK

アート&リサーチ/Art&research https://ws2016.aarc.jp/participant/humiko-kikuchi

忘れない歌/Unforgettable songs  https://www.shimizusawa.com/news/8273.html

天神山onAIR / Tenjinyama on AIR

ではでは、楽しんで。

小林